Azerbajdžan

DEŽELA OGNJA

Potovanje v Azerbajdžan, v pristno kavkaško deželo, ki ima vsega ravno prav: tradicije, sodobnosti, zgodovine, geografije, pridih orienta. Raziskovanje države, kjer se na izjemno zanimiv način stikata vzhodni in zahodni svet. Srečanje dveh svetov na trenutke ustvarja prijetni kaos. Rastejo moderni nebotičniki, hkrati so ponekod še vidni ostanki Sovjetske zveze, vse skupaj pa zaokroži še azerbajdžanska tradicija.

ČAS POTOVANJA26.4.2018 – 2.5.2018
TRAJANJE POTOVANJA7 dni
VELIKOST SKUPINE6 - 16 oseb
CENA840€ + letalska karta
PRIJAVEZbiramo prijave

POUDARKI POTOVANJA

 • Azerbaijan kot celota: pristna kavkaška dežela ima vsega ravno prav: tradicije, sodobnosti, zgodovine, geografije, pridih orienta;
 • Baku: središče dogajanja, prestolnica, kjer se stikata vzhod in zahod, staro in novo.
 • Polotok Absheron: »goreča gora« Yanardag ter tempelj Ateshgah (Unesco).
 • Lahic: tradicionalno naselje s tlakovanimi ulicami in tipičnimi hiškami, mnogimi spretnimi obrtniki.
 • Sheki: najlepše mesto v Azerbaijanu. »Mesto muzej« je polno čudovitih zgradb, karavanserajev, mošej.
 • Ganja: drugo največje mesto v državi, najbolj zanimiva znamenitost je »hiša steklenic«.
 • Naftalan: »naftno mesto«, možnost prave, črne naftne kopeli.
 • Gobustan: najbolj znano arheološko nahajališče v Azerbaijanu, preko 6000 gravur v skali, starih do 40 000 let (Unesco). Tam so tudi nenavadni blatni vulkani.

KONKRETNI PODATKI

ČAS POTOVANJA: 26.4.2018 – 2.5.2018
TRAJANJE POTOVANJA: 7  dni
VELIKOST SKUPINE: 6 – 16 oseb;
VODENJE: slovenski vodnik + lokalni vodniki;
PREVOZI: letala, najeti kombiji, mini bus, ladjica;
PREHRANA: 5x zajtrk, 1x večerja;
PRENOČEVANJE: 6x nočitev v standardnem hotelu (3*);
AKTIVNOST: manjša, krajši in kakšen daljši sprehod, ogledi;
PODNEBJE: pomlad je prehodno obdobje, ko so temperature zmerne in se bodo gibale med 15-20°C podnevi, nekoliko manj ponoči. V Xinalig spimo na 2350m nadmorske višine, kar pomeni da bodo temperature ponoči okrog ledišča;
KDO: Azerbajdžanci;
JEZIK: azerbajdžanščina;
IZKUŠNJA: življenjska, nepozabna;
SPOMINI: večni
CENA: 840€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 12 osebah + letalska karta (cca 400€ – september 2016),
920€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 8-11 osebah + letalska karta (cca 400€ – september 2016)
990€ na osebo v dvoposteljni sobi pri 6-7 osebah + letalska karta (cca 400€ – september 2016)
50€ popusta za vse, ki ste že potovali z Gekko-ti
KONTAKT: Matej Hudovernik, 031 333 870, info@gekko-potovanja.si

OPIS POTOVANJA

Iz ljubljanskega ali Sloveniji bližnjega letališča poletimo preko vmesnega letališča v Baku, prestolnico Azerbaijana. Drugi dan potovanja že začnemo raziskovanje te države, kjer se stikata vzhodni in zahodni svet. Najprej si ogledamo znamenitosti prestolnice Baku, zatem se odpeljemo na bližnji polotok Absheron, kjer je zanimiva »goreča gora« ter še bolj zanimiv tempelj Ateshgah. Še enkrat prespimo v prestolnici in tretji dan nadaljujemo v notranjost Azerbaijana. S postanki ob dveh zanimivih mavzolejih prispemo v naselje Lahic, znano po tradicionalnih hišah, tlakovanih ulicah ter spretnih rokodelcih. Cilj tega dne je mesto Gabala.

Iz Gabale nadaljujemo v Sheki, po mnenju mnogih najlepše mesto v Azerbaijanu. Sheki je pravzaprav »mesto muzej«, saj je polno čudovitih zgradb in ima prav posebno vzdušje. Zato si tam privoščimo dolg sprehod, med katerim dodobra spoznamo mesto in njegove lepote. V Shekiju prespimo in naslednji dan nadaljujemo v naselje Kish z zanimivo albansko cerkvijo ter tipičnim podeželskim vzdušjem. Od tam pa v drugo največje mesto v državi, Ganjo. Ganja ima kar nekaj znamenitosti, med katerimi najbolj izstopa hiša iz steklenic. Iz Ganje nas pot vodi še v Naftalan, tehnično postojanko. Naftalan je dobil ime po nafti in v mestu si lahko privoščimo tudi pravo pravcato naftno kopel!

Gobustan je največje arheološko nahajališče Azerbaijana in je blizu Naftalana. Gobustan je zaščiten pod Unescom, saj je tam najdenih preko 6000 skalnih gravur, ki so stare do 40 000 let. Izjemen kraj dopolnijo še nenavadni blatni vulkani, ki jih je v bližini res veliko in poskrbijo za rahlo nezemeljski občutek. 6. Dan zvečer se vrnemo v Baku, a tam le prenočimo in naslednji dan odidemo na letališče v Baku-ju, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti ljubljanskemu ali Sloveniji bližnjemu letališču. Konec potovanja.

PROGRAM POTOVANJA

1. dan  LJUBLJANA – BAKU

Potovanje nam vrne moč in ljubezen v življenje. (Rumi)

 • Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz do letališča) preko vmesnega letališča v Baku.
 • Po pristanku v Bakuju ureditev obmejnih formalnosti.
 • Prevoz do hotela in namestitev.
 • Nočitev.

2. dan BAKU – mesto ter polotok Absheron

Pravijo, da v Bakuju vzhodni in zahodni svet kar tleskata eden ob drugega! Srečanje dveh svetov na trenutke ustvarja prijetni kaos. Rastejo moderni nebotičniki, hkrati so ponekod še vidni ostanki Sovjetske zveze. Stari del mesta je spet iz drugega obdobja. Baku je mesto, ki se neverjetno hitro spreminja. Znamenitosti ne zmanjka, poleg njih je še bolj zanimivo opazovati vsakodnevni življenjski utrip mesta. Se še spomnimo Lad? Tukaj so še marsikje parkirane!

 • Ogled prestolnice Baku: srednjeveška trdnjava Icheri Secher, Shirvanshah-ova palača, karavanseraj iz 15. stoletja, kaspijska promenada ter znamenitosti »od zunaj« med vožnjo po mestu.
 • Vožnja do polotoka Absheron v bližini Bakuja.
 • Na polotoku Absheron si ogledamo »gorečo goro« Yanardag, muzej Gala ter tempelj Ateshgah pod Unescovo zaščito.
 • Še vožnja do in ogled srednjeveške trdnjave Amirjan.
 • Vrnitev v Baku.
 • Nočitev.

Zajtrk

3. dan BAKU –  LAHIC – GABALA

Baku, zaenkrat adijo. Še se vidimo! Kdo je Diri Baba? Še tisti ne vedo točno, ki so mavzolej tako poimenovali. Zgodbice, ki krožijo, so resnično zelo nenavadne, sam mavzolej pa še bolj. Če bi kje v bližini prenočevali, bi morda kdo slabše spal! A pojdimo kar naprej! Še en mavzolej in nova zgodba, a tokrat konkretna. Lepa pokrajina nas spremlja ves čas. Imamo kaj časa v Lahicu za kakšen nakup? Domačini so namreč izredno spretni. Dobro je imeti občutek, kako zgleda Azerbaijan izven mest.

 • Vožnja v Marzo ter ogled mavzoleja Diri Baba iz 15. stoletja (zanimiva arhitektura, nenavadna zgodba).
 • Nadaljevanje vožnje v Shamakho ter ogled mavzoleja Yeddi Gumbaz (osmerokotni, lepa lokacija).
 • Vožnja preko prelaza Muganly in postanek v vasici Lahic, znani po domačih obrteh. Lahic je znan po tlakovanih ulicah s kar nekaj originalnimi, starimi hišami, mošejami in mnogo detajli.
 • Nadaljevanje vožnje  v Gabalo.
 • Namestitev in nočitev.

Zajtrk

4. dan GABALA – SHEKI 

Lep je Azerbaijan! Bi se bilo lepo tudi kakšno urico dlje voziti po tej razgibani pokrajini, a tako hitro prispemo v Sheki. To je to, prava duša Azerbaijana, njegov značaj. Za nameček je še okolica fantastična. Tukaj ne bomo šli na kavico, pač pa na čaj. Ne le na enega! So nekdanji karavanarji v mesto že nekoč vozili to, kar se tudi danes prodaja? Bazar je čarobna beseda!

 • Vožnja v Sheki.
 • Celodnevni ogled mesta Sheki. Sheki je po mnenju mnogih najlepše mesto v Azerbaijanu. Že od nekdaj je bilo tukaj pomembno središče na starodavnih trgovskih poteh in je bilo dolga leta tudi dokaj samostojno in neodvisno mesto. V Shekiju ne manjka čudovitih zgradb s poreklom, ki so polne lepih in zanimivih podrobnosti, okraskov. Najlepše je mesto raziskovati peš, saj da občutek, kot da hodimo v nekem drugem času.
 • Sheki si ogledamo peš. Hodimo mimo mošej, karavansarajev, starih hiš. Tu in tam so delavnice (med najpomembnejšimi obrtmi je svila), sprehodimo se tudi čez bazar.
 • Namestitev v hotelu.
 • Nočitev.

Zajtrk

5. dan SHEKI – KISH – GANJA – NAFTALAN

Siva pot, vodi me… Po Azerbaijanu in v Kish, da spijem skodelico čaja z domačini. Kaj točno počne albanska cerkev v Azerbaijanu? Skozi lepo pokrajino nas zanese v mestni vsakdan. Naj bo mesto ali vas, v Azerbaijanu je povsod prijetno. Še kebab za kosilo in gremo naprej! Najbolj nepričakovana znamenitost, »hiša steklenic« je neverjetna in presenetljiva. Kdo bi si mislil, človeška ustvarjalnost ne pozna meja!

 • Krajša vožnja v naselje Kish, kjer si ogledamo zanimivo albansko cerkev iz 12 – 13. stoletja ter se sprehodimo skozi to tipično azerbaijansko manjše naselje.
 • Nadaljujemo v Ganjo, drugo največje mesto v državi.
 • V Ganji obiščemo lokalni bazar, mošejo Shah Abbasa iz 17. stoletja ter unikatno »hišo steklenic«, ki je okrašena s skoraj 50 000 steklenicami.
 • Še vožnja v Naftalan.
 • Namestitev in nočitev.

Zajtrk

6. dan NAFTALAN – GOBUSTAN – BAKU

Čofotanje v črni lepljivi tekočini s tipičnim vonjem… Ja! Gotovo je dobro za zdravje, pa še dobra fotografija nastane! Nadaljevanje v stilu s temno brbotajočo tekočino, le da je v Gobustanu to blato. Blatna kopel? Pri tej temperaturi gotovo ne! Upajmo le, da ni zdaj eden od tistih trenutkov vsakih 20 let, ko se v enem od blatnih vulkanov zgodi lažja eksplozija, ki prekrije okolico z blatom. Za vsak slučaj pa le rezervna oblačila v nahrbtnik!

 • Zjutraj krajši sprehod po Naftalanu, ki je znan po… nafti!
 • Vožnja v Gobustan.
 • Arheološko nahajališče v Gobustanu je od leta 2007 na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Tam je preko 6000 gravur v skalah, starih vse do 40 000 let! Petroglifi prikazujejo obredne plese, bitke, bojevnike, ladje in še kaj. Tam so tudi rimski grafiti iz 1. stoletja nšt. Gobustan je znan tudi po svojem naravnem fenomenu, blatnih vulkanih! Gre za blatna vulkanska jezerca, kjer blato ves čas »vre« in brbota. V Azerbaijanu je skoraj polovica vseh svetovnih blatnih vulkanov, skoraj 400.
 • Vožnja v Baku. Namestitev in nočitev.

Zajtrk

7. dan BAKU – LJUBLJANA

Povzetek našega potepanja po Azerbaijanu: Mən Azərbaycanı sevirəm! (Radi imamo Azerbaijan!)

 • Sredi noči odhod iz hotela na letališče.
 • Nadaljevanje poleta iz vmesnega na ljubljansko ali Sloveniji bližnje letališče.
 • Konec potovanja.

OSNOVNE INFORMACIJE – Azerbajdžan

Vizumi

Vizum je potreben. Pridobimo ga preko lokalne agencije. Ob zagotovitvi potovanja vam pošljemo obrazec, vi pa nam pošljete nazaj izpolnjen obrazec, fotokopijo potnega lista, ter 1 fotografijo za dokumente. Točna navodila za uspešno pridobitev vizuma pošljemo ob zagotovitvi potovanja. Stroški pridobitve vizuma znašajo 80€.

 Denar

Valuta je manat. Plačevanje v ameriških dolarjih, evrih in s kreditnimi karticami je omejeno. Samo v nekaterih trgovinah in večjih hotelih v prestolnici Baku. Plačevanje in dvigovanje denarja s kreditnimi karticami je vedno bolj razširjeno, a večinoma možno samo v Baku-ju, počasi pa se širi še v ostala večja mesta. Denar bomo menjali v eni izmed menjalnic v Baku-ju.

Tekočih stroškov na potovanju bo za dodatnih 100-150 EUR.

Namestitve

Večji del potovanja spimo v lepo urejenih hotelih. Vse sobe so čiste in imajo lastno kopalnico.

Enkrat prespimo pri domačinih v Xinalig prespimo pri domačinih v njihovih hišah. Tu bo namestitev zelo preprosta. Glede na velikost skupine bomo razdeljeni k večim družinam. Običajno ena družina sprejme 4 popotnike, le tem pa nato nudi vso gostoljubje. Ležišča so preprosta, kopalnice skupne, izkušnja pa nepozabna.

Hrana in pijača

Na potovanju imamo vključen zajtrk. Ostale obroke si privoščimo v lokalnih restavracijah.

Azerbajdžanska kuhinja je tekom stoletij prevzemala številne okoliške vplive, ohranila pa svoj tradicionalen značaj. Že sama imena nacionalnih jedi nam razkrivajo izjemno zanimivo kulinarično izkušnjo. Dolma, bozbash, bozartma, chikhirtma, khashil, piti, pilau govurma so le nekatere izmed njih, ki se vsakodnevno znajdejo na meniju lokalnega prebivalstva.

Zdravje

Cepljenja niso obvezna!  O priporočljivih cepljenjih in ostalih posebnostih se posvetujte v popotniški ambulanti ali preverite na www.zdravinapot.net.

Komunikacija

Slovenski operaterji pokrivajo Azerbajdžan. Signal je praktično povsod.

Internet je prisoten v vsakem mestu. Večina hotelov ima na voljo brezplačno uporabo brezžičnega omrežja.

Jezik

Uradni jezik je azerbajdžanščina. V večjih mestih se govori tudi malo angleščine.

Podnebje

Pomlad je prehodno obdobje, ko so temperature zmerne in se bodo gibale med 15-20°C podnevi, nekoliko manj ponoči. V Xinalig spimo na 2350m nadmorske višine, kar pomeni da bodo temperature ponoči okrog ledišča. Padavin je v tem letnem času manj, a še vedno moramo biti pripravljeni na kakšen deževen dan.

Kaj vzeti s seboj

Dva kosa prtljage. Dnevni nahrbtnik ter večji kos v katerem je shranjena glavnina stvari. Lahko je kovček, nahrbtnik, potovalna torba.

 • Lahka, ohlapna in udobna oblačila za čez dan.
 • Večeri se lahko v višinskem območju precej ohladijo, zato priporočamo tudi kakšen kos toplih oblačil (pulover, jopica, dolge hlače).
 • Pokrivalo
 • Lahki pohodni čevlji
 • Natikači
 • Sončna očala
 • Krema za sončenje
 • Fotoaparat (priporočljiv s čimvečjo zoom zmogljivostjo)

Varnost

Azerbajdžan je varna dežela, moramo biti pa tako kot povsod vedno pozorni na svoje stvari. Priporočamo, da vzamete s seboj tudi mini ključavnico (žabico), s katero lahko zaklenete svojo večjo prtljago.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo potovanja
 • Lokalne vodnike
 • Nočitve po programu (5x nočitev v standardnem hotelu (3*), 1x nočitev pri domačinih v njihovih hišah (skupne kopalnice, več različnih družin nas sprejme v svoj dom))
 • Vsa prehrana po programu
 • Vse prevoze po programu
 • Vse vstopnine po programu

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Mednarodni let iz Benetk (cena prbl. 400€ – Junij 2017)
 • Prevoz do bližnjega letališča, če odhod ni iz Ljubljanskega
 • Vstopni vizum v Azerbajdžan (cena s posredovanjem 80€)

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo (160€)
 • Napitnine 40€
 • Zdravstveno zavarovanje za tujino

Program se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, ki so dodatno opredeljeni na naši strani.

Izbrano potovanje:

Ime in priimek: (enako kot v potnem listu)

Naslov:

Kontaktni telefon (GSM):

E-mail naslov:

PLAČNIK RAČUNA
Ime in priimek, naslov, ID za DDV (v primeru, da račun plačuje pravna oseba):

ŠTEVILKA TRR
(v primeru obročnega odplačevanja –
možno samo v primeru da plačuje fizična oseba)
:

Želim vplačati zavarovanje rizika odpovedi – 4,5% vrednosti potovanja za aranžma : DANE

Želim vplačati zavarovanje rizika odpovedi – 4,85% vrednosti letalske vozovnice – velja le za letalsko vozovnico: DANE

Želite doplačati dodatno zavarovanje za tujino?: DANE

Želim plačilo po naslednjih plačilnih pogojih :
Plačilo v celoti ob prijaviAkontacija v višini vrednosti letalske karte ob prijavi. Ostalo 21 dni pred odhodomNajveč na 12 obrokov (TRAJNIK). 30 % ob prijavi.

V dvoposteljni sobi bom z: (če sopotnika še nimate, pustite prazno in vam ga mi skušamo poiskati):

Želite doplačati za enoposteljno sobo (v primeru, da vam sopotnika ne uspemo najti, je potrebno doplačilo za enoposteljno sobo): DANE

Ste zainteresirani za skupinski prevoz do letališča (doplačilo), vkolikor let ni iz Ljubljanskega letališča : DANE

Pripnite skenirano 2. in 3. stran potnega lista (največja velikost datoteke, ki jo lahko pošljete je 1 MB):

V celoti se strinjam s spodaj napisanimi pogoji: DANE

Način prijave:

Izpolnite prijavnico, dodajte skenirano 2. in 3. stran potnega lista, pritisnite na gumb pošlji in prijavnica bo poslana direktno na naš e-mail naslov. Kopija prijavnice bo poslana tudi na vaš e-mail naslov. Predlagamo, da kopijo izpolnjene prijavnice shranite za vašo osebno dokumentacijo.

S strinjanjem s splošnimi pogoji prijave jamčite za verodostojnost podatkov, ter s tem da ste seznanjeni s programom potovanja in splošnimi pogoji poslovanja Agencije TRUD.

Sem seznanjen, da mora biti potni list ob vstopu v deželo, v katero potujem, veljaven še 6 mesecev.

Postopek po prejemu prijave:

Po prejemu prijave boste iz strani turistične agencije Trud prejeli pogodbo o potovanju in položnico za plačilo akontacije. Po plačilu akontacije je vaše mesto na potovanju zagotovljeno.

Tri tedne pred odhodom na potovanje boste prejeli položnico za preostanek plačila.

Prav tako boste tri tedne pred odhodom na potovanje prejeli obvestilo pred odhodom, kjer boste našli podrobne informacije za uspešno pripravo na potovanje.

 Plačilni pogoji:

 • Ob prijavi se plača akontacija v višini letalske vozovnice ter stroški prijave v višini 15€. To se plača najkasneje v treh dneh po prejemu položnice (oziroma kot je določeno ob prejemu pogodbe). Preostanek se plača 21 dni pred odhodom.
 • Možno je brezobrestno plačilo na obroke. Največje število obrokov je 12. Po zagotovitvi potovanja plačate letalsko karto (v celoti), ter 30% zneska aranžmaja, preostali znesek aranžmaja (70%) pa se razdeli na obroke in se zanj sklene pogodba o plačilu preko direktne obremenitve.

Zavarovanje rizika odpovedi:

 • Odstopnina znaša 4,5% od vrednosti potovanja za ceno aranžmaja ter 4,85% za ceno letalske vozovnice, zanjo pa se je potrebno odločiti ob prijavi.
 • Če za potovanje niste vplačali odstopnine in ga odpoveste, ste dolžni agenciji povrniti stroške, ustrezno od časa, ki je ostal do začetka potovanja. V skladu s splošnimi pogoji.

Potovanje se uradno izvaja preko turistične agencije Trud, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana. Za potovanje veljajo splošni pogoji te agencije.